Duiken

Camping De Witte Molen is gelegen binnen een paar minuten van het grevelingenmeer daarom de ideale ligging om alle duiken in de directe omgeving te maken. Een weekend weg met de duikclub gaat dus prima samen met De Witte Molen: overnachten in een van onze accommodaties en verschillende duikstekken in de omgeving!

Duikers Informatie

Duiken
in Scharendijke in het Grevelingenmeer is een ervaring apart. Jaarlijks nemen duizenden sportduikers een kijkje onder water vanwege het bijzondere planten- en dierenleven.

Als gevolg van de afsluiting van de Noordzee door de Brouwersdam in 1971 is het getij in de Grevelingen verdwenen. Door het stilstaande water zijn de klei- en zanddeeltjes naar de bodem gezakt zodat het water meestal helder is.

duiken   duikwrak-scharendijke

Sinds 1979 staat het Grevelingenmeer weer in verbinding met de Noordzee door middel van een sluis in de Brouwersdam. Hierdoor wordt het water permanent ververst met Noordzee water en is er weer een vrije toegang voor planten en dieren waardoor het Grevelingenmeer onder water een zeer gevarieerd planten- en dierenleven heeft.

Dit onderwaterleven is niet alleen onder aan de dijken terug te vinden, waar grote hoeveelheden stenen zijn gestort, maar is ook te vinden op en rond de zogenaamde reefballs. In 2001 zijn er zo’n driehonderd reefballs (in grootte variërende holle betonnen bollen) afgezonken op drie locaties in het Grevelingenmeer. Deze reefballs zijn inmiddels prachtig begroeid met allerlei soorten anemonen, sponzen, zakpijpen, wieren en schelpdieren. Bovendien bieden de reefballs een goede schuilgelegenheid voor kreeften en krabben.
(Bron: ScharendijkeaanZee.nl) 

wrak-plattegrond
Klik voor een vergroting

Duiken-Scharendijke-WrakOp vrijdag 8 juli 2011 is het betonnen wrak "Le Serpent" in het Grevelingenmeer nabij duikplaats het kabbelaarsrif afgezonken. Het dek van het wrak bevindt zich op 23 meter diepte. Het beduiken van dit wrak is slechts toegestaan mits men duikt binnen de brevetdoelstellingen van zijn/haar duikorganisatie. Voor het beduiken van het wrak is het gebruik van een reel verplicht.

Na in de zomer van 2011 Le Serpent in het Grevelingenmeer te hebben afgezonken, hebben Rijkswaterstaat Zeeland, Provincie Zeeland, Gemeente Schouwen-Duiveland, de Nederlandse Onderwatersport Bond, Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen en Dive-Inn de Kabbelaar dit project een vervolg gegeven.

De ervaren sportduikers hebben vanaf het eerste moment namelijk erg enthousiast op de komst van Le Serpent gereageerd. Gezien de diepte waarop het schip uiteindelijk terecht is gekomen, miste de beginnende sportduiker echter een geschikt duikwrak in het Grevelingenmeer.
Om die reden heeft het projectteam besloten om - binnen de kaders van de oorspronkelijke projectdoelstelling en de beschikbare financiën - naar mogelijkheden te zoeken om alsnog een duikwrak voor beginnende sportduikers te realiseren. Deze zoektocht heeft uiteindelijk echter niet één, maar twee nieuwe duikwrakken opgeleverd!

Het gaat hier om De Rat, een ijzeren scheepscasco van veertien meter lang, en De Zeehond van negen meter lang. De schepen zijn op maandag 12 december 2011 op respectievelijk twaalf en tien meter diepte afgezonken, waardoor het zeer geschikte duikobjecten voor beginnende duikers zijn. Het thuisfront zal hier bovendien van kunnen meegenieten: via webcams zijn beelden vanaf De Rat te zien.

Top duiklocatie
"Het wrak van Scharendijke" ook bekend onder de naam "Le Serpent" is een prachtige duiklocatie.

Bekijk hier  de spectaculaire trailer van aqua-vids.com  - een samenwerking van Peter Baltus en Robert Hughan - met schitterende beelden van het transport en het opnieuw laten zinken van een betonnen wrak.

Duik links: Duiken in Zeeland  Duikcursussen in Scharendijke  Duikstekken in Scharendijke  Wrakje Scharendijke  greatestdivesites.scharendijke Betonnen wrak wordt duikobject  Duikwrak Le Serpent  

Duik clubs: Duikclubcrazydivers   Die Tauchbasis   duikclubhappybubbles  gobio divers   tsc-poseidon   Duikclub Triton   dvs-Staphorst  duikschoolbrabant