Molen de Lelie

Molen de Lelie Elkerzee / Scharendijke.
Tegenover de ingang van Camping de Witte Molen aan de Elkerzeeseweg staat een fraaie kleine ronde stenen grondzeiler uit 1868.
Deze witte molen is gebouwd door molenmaker H. Besoyen uit Scherpenisse en metselaar P. Geluk uit St. Maartensdijk. Molenaar Corn. Mastenbroek betaalde jaarlijks 24 gulden erfpacht aan landbouwer J. v.d. Bout.
Diens erfgenamen verkochten in 1892 de molen aan de geneesheer van Haamstede, C.A. v.d. Watering.
In 1896 werd het recht van erfpacht in het openbaar verkocht aan W Dijkman, die het in 1905 doorverkocht aan M. Dijkman Wzn.
In 1920 werd molenaar Joh. Geene uit Zierikzee moleneigenaar en in 1925 zijn plaatsgenoot J. v.d. Wekken.
Molenaar Abr. Coomans maalde van 1942 tot 1958 op De Lelie, waarna bij deze in 1960 overdeed aan NV Maatschappij tot Exploitatie van onroerende goederen Verzicht uit Den Haag.
In 1971 kocht G. Hueting de molen, waarna de gemeente begin jaren 1990 eigenaar werd. Er werd gemalen met een koppel 16er kunst- en blauwe stenen, dat nog aanwezig is. Oorspronkelijk was er nog een derde koppel 16er blauwe stenen in de nooit bewoonde molen met twee zolders.
In 1960 zijn de mengketel en buil op de begane grond verwijderd.

Molen de Lelie   Molen de Lelie

Camping de Witte Molen onze camping heeft de naam De Witte Molen te danken aan de witte kleur van de Molen de Lelie omdat die namelijk net buiten de camping staat en vanaf de camping heeft u een prachtig uitzicht op de witte Molen de Lelie.

Restauratie.
Bij de laatste restauratie, begin jaren 1990, is de kruilier, die ooit is aangebracht om het zware kruien als gevolg van een slecht kruiwerk en scheefzakken van de molen te verlichten, wer vervangen door een kruirad.
Ook zijn toen bij deze restauratie nieuwe wieken gestoken en werd de molen weer maalvaardig gemaakt.
De bovenas is doorboord om het vroegere zelfzwichtingsysteem vanaf de staart te kunnen bedienen.
Tot 1944 zat dit systeem op de binnenroede met een bijzondere rood-wit-blauwe beschildering.
Het naburige pakhuis was voorheen ingericht als mechanische maalderij met een koppel 16er blauwe stenen, een hamermolen, mengketel, schoonmachine,
buil en drie electromotoren om ook bij windstilte te kunnen malen. Later is dit gebouw verhoogd, uitgebreid en tot een volledige horecagelegenheid verbouwd.
De molen kan op afspraak bezocht worden, meestal op zaterdags maar ook door de week en af en toe ook op zondagen mogelijk. Indien mogelijk wordt ook gemalen met deze molen.
Ook is de molen weer in gebruik en Molen de Lelie is inmiddels één van de meest draaiende molens van Zeeland.
Het restaurant bakt uiteraard de pannenkoeken, brood e.d. van eigen meel van de molen.

Molen de Lelie   Molen de Lelie