Zien & doen Scharendijke
Scharendijke geniet grote bekendheid vooral bij de duikers (helder water) en watersportliefhebbers. Scharendijke ligt aan de Brouwersdam, bekendste surfparadijs van Nederland. Het voormalige landbouwhaventje Kloosternol aan de Grevelingen is heringericht als jachthaven met zevenhonderd ligplaatsen.
Een schaardijk is een dijk direct aan een diepe geul (schaar). Scharendijke is waarschijnlijk pas in de loop van de vijftiende eeuw ontstaan als gehucht voor landarbeiders en dijkwerkers. Pas met de ontwikkeling van een landbouwhaventje, begin 1900, groeide het dorp. Na de watersnoodramp werd de uitbreiding van Scharendijke opgepakt, ten koste van het nabij gelegen Elkerzee.
Op een hoog duin bij het Grevelingenmeer staat een koepeltje. Over de herkomst doen verschillende verhalen de ronde. Het zou een uitkijkpost kunnen zijn geweest uit 1598 (Tachtigjarige Oorlog) waar ooit een kanon naast stond. Maar het zou ook het theekoepeltje zijn van de buitenplaats De Repaer of Repart. Hier verbleven eeuwenlang de heemraden van Schouwen met hun families. De buitenplaats is sinds lang verdwenen, het theekoepeltje staat er weer, herbouwd na een brand in 2000.
Vlakbij staat een voor Zeeland zo karakteristieke zwarte schuur. Dit exemplaar, inmiddels beschermd monument, dateert uit de Napoleontische tijd (1795-1813) en is door de Franse bezetter gebouwd als onderkomen voor soldaten die de zeedijk en zeegaten moesten bewaken.
Kenmerkend voor Scharendijke zijn de muraltmuurtjes op de dijken. Na een stormvloed in 1906 kwam ingenieur R. de Muralt met deze relatief eenvoudige en goedkope oplossing van betonnen muurtjes om de dijken op te hogen. De muurtjes zijn ook elders in Zeeland terug te vinden.
Ten westen van de Elkerzeeseweg ligt een heuveltje in de polder. Dit is een van de twee overgebleven vliedbergen van Schouwen- Duiveland. Toen het land nog niet of nauwelijks bedijkt was, dienden de drie tot vijf meter hoge vliedbergen als vluchtplaats voor mens en vee. De meeste zijn later afgegraven maar deze is als cultuurhistorisch monument beschermd.
Schouwen-Duiveland
Zee en strand bij Camping de Witte Molen op Schouwen-Duiveland
Verblijf en overnacht op Camping de Witte Molen in Zeeland en ga eropuit. De ideale ligging van onze camping, direct aan de Zeeuwse kust, geeft uw vakantie nét dat beetje extra. Geniet iedere dag van zee en strand in Zeeland. Maak prachtige strandwandelingen, bezoek leuke strandpaviljoenen en doe de meest waanzinnige watersporten zoals kitesurfen en duiken. Geen ervaring? Bezoek onze kitesurfschool en binnen no-time beheerst ook u de golfen! Voor de kinderen is het nabijgelegen strand eveneens geweldig: rennen, spelen en zandkastelen bouwen maar!
Met de fiets eropuit op Schouwen-Duiveland
Huur een Stacaravan of Chalet bij Camping de Witte Molen en ga eropuit op Schouwen-Duiveland. De centrale ligging van Camping de Witte Molen, nabij het prachtige kustdorpje Scharendijke, laat u al het moois van de provincie zien via de meest prachtige fietsroutes. Maak een rondje om de Plompe Toren, bekijk Plan Tureluur, de Oosterschelde en het Prunjegebied vanaf Uitzichtpunt Prunjehil en fiets door de mooiste natuurgebieden van Zeeland.
Naast het prachtige nabijgelegen kustdorpje Scharendijke zijn ook Zierikzee, Renesse en Burgh-Haamstede dichtbij. Elk dorpje of stad heeft haar eigen charme , natuurgebieden en musea voor de leukste dagjes uit. Natuurlijk zijn naast de leukste Zeeuwse dorpjes ook de grotere steden makkelijk bereikbaar. Wat dacht u van een dagje Goes, Vlissingen of Middelburg?
Schouwen-Duiveland
Is van oudsher een agrarisch gebied. Op de zandgronden achter de duinen lagen vroeger fruitteeltbedrijven, nu vaak als camping ingericht. De polders, met hun moeizaam verworven vruchtbare klei, brengen vele gewassen voort.
Het landschap De ramp van 1953 heeft grote invloed gehad op het eiland. Door de Deltawerken ontstonden vaste oeververbindingen: Grevelingendam, Zeelandbrug, Brouwersdam en Oosterscheldekering. Daarmee kon het toerisme zich breed ontwikkelen.
Veel kleine akkers werden na de ramp herverkaveld waardoor economisch rendabelere percelen ontstonden. Ontwikkelingen in de landbouw zorgden voor verdere schaalvergroting. Die schaalvergroting is echter niet voor iedereen weggelegd, alleen al omdat de hoeveelheid grond beperkt is. Daarnaast zijn er de Europese en mondiale ontwikkelingen (afbouw van subsidies, goedkoper produceren) die maken dat Zeeuwse boeren onder de noemer Nieuwe Economische Dragers zoeken naar alternatieve of aanvullende inkomsten zoals nieuwe gewassen, kamperen bij de boer, verkoop van streekproducten, toeristische attracties en natuurontwikkeling en -beheer. Wie door de polders rijdt zal, afhankelijk van het seizoen, de gebruikelijke (winter)tarwe, aardappelen, (suiker)bieten, maïs en uien op de velden zien staan. Schouwen-Duiveland heeft echter meer te bieden. Zo kunt u voor velden met tulpen, gladiolen, lathyrus en andere bloemen (geteeld voor zaad en bollen) bij Nieuwerkerk en Oosterland terecht. Het blauwe en witte vlasbloempje en de gele mosterdplant kleuren in de zomer de velden. In het midden van Schouwen-Duiveland heeft Stichting Zonnestraal met overheidsgelden boeren de kans gegeven akkerranden met bloemenzaad in te zaaien. Hierdoor is de diversiteit in bloemen, planten, kruiden, insecten en vlinders gegroeid.
De afgelopen jaren is het inzicht ontstaan dat de herverkaveling erg ingrijpend is geweest voor de landschappelijke en natuurwaarden. Er is meer oog voor de historie van het landschap en waar mogelijk wordt hier op ingespeeld. De aanleg van natuurvriendelijke oevers, tevens goed voor een betere waterberging, langs het water bij de Schouwse dijk en in de polders tussen Burghsluis en Noordwelle, is hiervan een voorbeeld.
Ook natuurgebied de Prunje, tussen Serooskerke en Moriaanshoofd, valt hieronder. De Prunje is een onderdeel van een ambitieus herinrichtingsplan dat de vroegere vogel- en plantenrijkdom op historisch verantwoorde wijze terug moet brengen: Plan Tureluur dat 44 deelgebieden rond de Oosterschelde beslaat. In de Prunje zijn oude kreken hersteld die zich met zout en brak water hebben gevuld. In dit binnendijkse moeras is tegenwoordig een grote rijkdom aan vogels te vinden die er rusten en foerageren. Runderen grazen in de zomermaanden het terrein kort. Regelmatig houdt Staatsbosbeheer excursies rond het gebied dat verder niet toegankelijk is.
Inmiddels wordt Plan Tureluur ook aan de andere kant van Moriaanshoofd, in de richting van Zierikzee uitgevoerd. De herinrichting voor de zuidkuststrook van Schouwen gaat uiteindelijk een gebied van Serooskerke tot aan de Zeelandbrug omvatten.
Ontdek Zeeland
Deltawerken
Zeeuwse natuur
Nationaal Park de Oosterschelde, het grootste zoutwatermeer van West-Europa: De Grevelingen, bloemendijkjes op Zuid-Beveland, Het Zwin, Het Verdronken land van Saeftinghe, Boswachterij Westerschouwen, Oranjezon, Neeltje Jans. Polders, dijken, stranden, duinen, zee, poelen, bossen, kreken, rivieren, meren, slikken, eilanden, schorren... Ongelooflijk dat er zoveel prachtige natuur in één provincie past!
Duik in de geschiedenis van Zeeland
Erfgoed
Zeeuwen zijn traditioneel ingesteld en zijn trots op hun erfgoed. In klederdracht zie je ze niet meer lopen, maar wel dragen veel Zeeuwen een Zeeuwse knop en de folkloristische sport ringrijden is nog steeds immens populair.
Schoonste stranden, meeste zonuren
De Zeeuwse stranden zijn al jaren de schoonste van Nederland, en dat is niet voor niets. Zeeland besteedt veel aandacht aan het beheer van de kuststreek.
Cultuur
Festivals, beeldhouwwerken, schilderijen, een voormalige kunstenaarskolonie, een beschilderde graansilo… Zeeland barst van de kunst. Laat je inspireren door Zeeland!
Steden en Dorpen
Scharendijke heeft een gezellige dorpskern met verschillende restaurantjes, cafés, snackbar, supermarkt en terrasjes, waar het goed toeven is op een mooie zomeravond. Vanuit de jachthaven vertrekt de rondvaartboot voor een tochtje over het Grevenlingemeer. www.scharendijkeaanzee.nl
Renesse Het bruisende Renesse ligt op 4 km afstand van de camping. Winkels, restaurants, terrassen, bars en discotheken vind u hier. In de zomer worden in het centrum tal van activiteiten georganiseerd. www.renesse.nl
Zierikzee is een gezellig historisch stadje en tevens de hoofdstad van Schouwen-Duiveland. Hier kunt u diverse monumenten bekijken, of een middagje winkelen. Ook steden als Middelburg en Veere zijn erg de moeite waard om te bekijken.
Fietsen en Wandelen
Het eiland Schouwen- Duiveland beschikt over 1100 hectare bos- en duingebied, met een rijke flora en fauna en is zeer geschikt om te fietsen. Met een uitdagende Mountainbike parcours!
Een aanrader is een fiets- wandel- of skeelertochtje te maken over de brouwersdam. Het verhoogde fietspad biedt een prachtig uitzicht over aan de ene kant de Noordzee en de andere kant het Grevenlingenmeer. Daarnaast zijn er door de ANWB vier verschillende bewegwijzerde fietsroutes uitgezet; Dreischor, Groen&Toen route (20 km), De Westerschouwenroute (33 km), de Platte van Schouwenroute (38 km)en de Caissonroute (60 km).
De lange brede zandstranden zijn zeer uitnodigend voor wandelaars. Maar ook in het bosgebied van Westerschouwen is het prachtig wandelen. Staatsbosbeheer organiseert het gehele jaar door excursies door unieke natuurgebieden op Schouwen-Duiveland. Excursies door de Boswachterij Westerschouwen, alsook door de Meeuwenduinen.
Meer informatie is verkrijgbaar bij de VVV Schouwen-Duiveland en voor vragen kunt u altijd op onze receptie terecht. Fietsen zijn in de nabije omgeving te huur.
Attracties
Een dagje geen strand...... Ook dan hoeft u zich in Zeeland geen moment te vervelen. De attractieparken in de omgeving bieden voor jong en oud(ers) vertier.
Deltapark Neeltje Jans, Leukste waterpark van Zeeland
In dit attractiepark www.neeltjejans.nl kunt u de hele dag genieten van zeedieren, spetterende attracties beleven en alles van de Deltawerken zien. U vindt hier onder andere een waterglijbaan, een waterspeelplaats, kunt er zeehonden voeren, een orkaan trotseren in de orkaanmachine, een tocht met de rondvaartboot maken en het grootste zeeaquarium van Zeeland vinden.
Miniatuur Walcheren wie al het moois van Walcheren in één dag wil zien moet een bezoek brengen aan Miniatuur Walcheren, wat in het stadscentrum van Middelburg ligt. Meer dan 600 modelbouwers werken al vanaf 1954 aan Walcheren in miniatuur. www.miniatuurwalcheren.nl
Het Arsenaal van het bovendek tot in het donkere ruim, is in dit zeeroversnest aan het Vlissingse waterfront voor jong en oud van alles te beleven. Het Arsenaal laat zien hoe het er in de tijd van de piraten aan toe ging. www.arsenaal.com
Iguana is een opvangcentrum voor reptielen, amfibieën en geleedpotigen. Europa's grootste, geheel overdekte Reptielenzoo.
Rondom een subtropische serre zijn, verdeeld over vijf gebouwen, ruim vijfhonderd levende reptielen, amfibieën en insecten uit de gehele wereld te zien. De grootte van de dieren loopt uiteen van vijf cemtimeter (de giftige Keizerschorpioen) tot meer dan 7 meter (Netpython). Verder treft u o.a. aan: kikkers, padden, salamanders, slangen, hagedissen, krokodilachtigen, schildpadden, insecten, vogelspinnen, enz. Er is een babykamer waar eieren worden uitgebroed en jonge dieren te zien zijn. U kunt oog in oog komen te staan met de giganten uit de reptielenwereld. Een belevenis die u niet mag missen! Voor meer info www.iguana.nl
Brouwersdam
De Brouwersdam is één van de mooiste en bekendste surfspots van Europa. Camping de Witte Molen ligt 1,5 kilometer van de Brouwersdam verwijderd. Liefhebbers kunnen kiezen tussen de golven van de Noordzee buitendijks, of het kalmere water van de Grevelingen, aan de binnenkant van de dam. Maar er is nog veel meer te beleven. Zo rijdt er in de zomermaanden een historische tram. De zandplaat Kabbelaarsbank diende bij de aanleg van de dam als werkeiland. Daarop liggen nu vele recreatieve mogelijkheden, een moderne jachthaven, en een natuurgebied. Kortom: de Brouwersdam is een Superspot van formaat. Ontdek het zelf! Wat is er te doen?
Beachsportvoorzienningen
Op de Brouwersdam, vlakbij Beachclub Perry's, Strandpaviljoen de Kous en Strandpaviljoen 't Gorsje, zijn regelmatig beachcourts in gebruik voor beachvolleybal, voetbal, tennis, buggykiten, kitesurfen, strandzeilen en mountainboardenen andere sporten. De afwezigheid van sterke stroming en golven zorgen voor een ideale locatie om te leren kitesurfen.
Het strand van Scharendijke
Is één van de mooiste stranden van Nederland. Bezoekers waarderen het uitgestrekte en rustige karakter van het strand van Scharendijke. Daarnaast is het strand geschikt voor zonaanbidders, maar ook voor watersportliefhebbers.Het Noordzeestrand van Scharendijke kilometer lang. Op sommige plaatsen is het strand van Scharendijke vele honderden meters breed, waardoor er genoeg ruimte is voor veel toeristen.
Grevelingenmeer
Scharendijke grenst niet alleen aan de Noordzee, maar ook aan het Grevelingenmeer. Over het algemeen gaan dagjesmensen en toeristen naar het Noordzeestrand, terwijl gezinnen met jonge kinderen vaker kiezen voor het Grevelingenmeer. Een dagje Scharendijke aan het strand kan dus ook op een andere locatie.
Duiken
De Grevelingen is enorm in trek bij duikliefhebbers. In dit zeer schone en heldere water kun je genieten van anemonen, grondels, muiltjes en paling tot botervisjes en haring. Maak kennis met de uinike onderwaterwereld van deze Delta.
Waterjump Brouwersdam
Een spectaculaire attractie op de Brouwersdam. Een ski- en snowboardschans van bijna 8 meter hoog en 25 meter lang. Waaghalzen oefenen adembenemende sprongen op het water. Grenze verleggen dus....én verzekerd van een frisse duik in het Grevelingenmeer! The Mission The Mission is een tweedaags surfgenot bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam in Ouddorp. In Augustus laten topsurfers in hét windsurfevenement van de Benelux zien wat ze in huis hebben en experimenteren beginners volop.
Concert at Sea
Genieten van zon, zee én muziek op een locatie. Het begon in 2003 met een eenmalig optreden van Bløf op de Brouwersdam. Zó geslaagd, zó uniek..... zó Zeeuws.... Concert at Sea is inmiddels één van de topconcerten van Nederland met internationale artiesten en jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers.
Bunkerroute
De bunkers in dit gebied zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Maak een historische wandeling langs deze bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook bieden ze een uitstekende uitkijkpunt over Goeree-Overflakkee en de Voordelta.
Rijdend trammuseum
Op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden was ooit een uitgebreid tramlijnennetwerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en watersnoodramp van 1953 raakte de tramlijnen zwaar beschadigd. De tram verdween, de bus kwam. Het Trammuseum geeft een goede indruk van het tramvervoer van vroeger. En met een rit over de Brouwersdam in een originele stroom- of dieseltram is je beleving compleet! Damspel op smartphone Voor bezoekers van de Brouwersdam is het Damspel ontwikkeld, een op QR-code techniek gebaseerd spel dat zich afspeelt op de Kabbelaarsbank. Bezoekers kunnen op elk moment gratis deelnemen aan het spel. Enige vereiste is het hebben van een smartphone voorzien van QR-reader.
Molen de Lelie
Molen de Lelie Elkerzee / Scharendijke.
Tegenover de ingang van Camping de Witte Molen aan de Elkerzeeseweg staat een fraaie kleine ronde stenen grondzeiler uit 1868.
Deze witte molen is gebouwd door molenmaker H. Besoyen uit Scherpenisse en metselaar P. Geluk uit St. Maartensdijk. Molenaar Corn. Mastenbroek betaalde jaarlijks 24 gulden erfpacht aan landbouwer J. v.d. Bout.
Diens erfgenamen verkochten in 1892 de molen aan de geneesheer van Haamstede, C.A. v.d. Watering.
In 1896 werd het recht van erfpacht in het openbaar verkocht aan W Dijkman, die het in 1905 doorverkocht aan M. Dijkman Wzn.
In 1920 werd molenaar Joh. Geene uit Zierikzee moleneigenaar en in 1925 zijn plaatsgenoot J. v.d. Wekken.
Molenaar Abr. Coomans maalde van 1942 tot 1958 op De Lelie, waarna bij deze in 1960 overdeed aan NV Maatschappij tot Exploitatie van onroerende goederen Verzicht uit Den Haag.
In 1971 kocht G. Hueting de molen, waarna de gemeente begin jaren 1990 eigenaar werd. Er werd gemalen met een koppel 16er kunst- en blauwe stenen, dat nog aanwezig is. Oorspronkelijk was er nog een derde koppel 16er blauwe stenen in de nooit bewoonde molen met twee zolders.
In 1960 zijn de mengketel en buil op de begane grond verwijderd.
Camping de Witte Molen onze camping heeft de naam De Witte Molen te danken aan de witte kleur van de Molen de Lelie omdat die namelijk net buiten de camping staat en vanaf de camping heeft u een prachtig uitzicht op de witte Molen de Lelie.
Restauratie.
Bij de laatste restauratie, begin jaren 1990, is de kruilier, die ooit is aangebracht om het zware kruien als gevolg van een slecht kruiwerk en scheefzakken van de molen te verlichten, wer vervangen door een kruirad.
Ook zijn toen bij deze restauratie nieuwe wieken gestoken en werd de molen weer maalvaardig gemaakt.
De bovenas is doorboord om het vroegere zelfzwichtingsysteem vanaf de staart te kunnen bedienen.
Tot 1944 zat dit systeem op de binnenroede met een bijzondere rood-wit-blauwe beschildering.
Het naburige pakhuis was voorheen ingericht als mechanische maalderij met een koppel 16er blauwe stenen, een hamermolen, mengketel, schoonmachine,
buil en drie electromotoren om ook bij windstilte te kunnen malen. Later is dit gebouw verhoogd, uitgebreid en tot een volledige horecagelegenheid verbouwd.
De molen kan op afspraak bezocht worden, meestal op zaterdags maar ook door de week en af en toe ook op zondagen mogelijk. Indien mogelijk wordt ook gemalen met deze molen.
Ook is de molen weer in gebruik en Molen de Lelie is inmiddels één van de meest draaiende molens van Zeeland.
Het restaurant bakt uiteraard de pannenkoeken, brood e.d. van eigen meel van de molen.
Concert at Sea
Met grootse artiesten op het podium wordt het weer genieten op deze dagen aan de zeeuwse kust.
Voetjes in het zand, biertje of cocktail in de hand en genieten maar van de diverse bands en artiesten die tijdens dit festival optreden. Neem een kijkje bij de verschillende podia, zo heb je het Zeeland podium, Umoja podium, het strand podium voor alle akoestische optredens, de silent DJ in de delta lounge en nog veel meer leuke plekker om te ontdekken.
Wij verhuren met Concert at SEA alleen maar een families en stelletjes, groepen jongens en meiden zijn dit weekend niet toegestaan op onze camping.
Duiken
Camping De Witte Molen is gelegen binnen een paar minuten van het grevelingenmeer daarom de ideale ligging om alle duiken in de directe omgeving te maken. Een weekend weg met de duikclub gaat dus prima samen met De Witte Molen: overnachten in een van onze accommodaties en verschillende duikstekken in de omgeving!
Duikers Informatie
Duiken in Scharendijke in het Grevelingenmeer is een ervaring apart. Jaarlijks nemen duizenden sportduikers een kijkje onder water vanwege het bijzondere planten- en dierenleven.
Als gevolg van de afsluiting van de Noordzee door de Brouwersdam in 1971 is het getij in de Grevelingen verdwenen. Door het stilstaande water zijn de klei- en zanddeeltjes naar de bodem gezakt zodat het water meestal helder is.
Sinds 1979 staat het Grevelingenmeer weer in verbinding met de Noordzee door middel van een sluis in de Brouwersdam. Hierdoor wordt het water permanent ververst met Noordzee water en is er weer een vrije toegang voor planten en dieren waardoor het Grevelingenmeer onder water een zeer gevarieerd planten- en dierenleven heeft.
Dit onderwaterleven is niet alleen onder aan de dijken terug te vinden, waar grote hoeveelheden stenen zijn gestort, maar is ook te vinden op en rond de zogenaamde reefballs. In 2001 zijn er zo’n driehonderd reefballs (in grootte variërende holle betonnen bollen) afgezonken op drie locaties in het Grevelingenmeer. Deze reefballs zijn inmiddels prachtig begroeid met allerlei soorten anemonen, sponzen, zakpijpen, wieren en schelpdieren. Bovendien bieden de reefballs een goede schuilgelegenheid voor kreeften en krabben.
(Bron: ScharendijkeaanZee.nl)
Op vrijdag 8 juli 2011 is het betonnen wrak "Le Serpent" in het Grevelingenmeer nabij duikplaats het kabbelaarsrif afgezonken. Het dek van het wrak bevindt zich op 23 meter diepte. Het beduiken van dit wrak is slechts toegestaan mits men duikt binnen de brevetdoelstellingen van zijn/haar duikorganisatie. Voor het beduiken van het wrak is het gebruik van een reel verplicht.
Na in de zomer van 2011 Le Serpent in het Grevelingenmeer te hebben afgezonken, hebben Rijkswaterstaat Zeeland, Provincie Zeeland, Gemeente Schouwen-Duiveland, de Nederlandse Onderwatersport Bond, Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen en Dive-Inn de Kabbelaar dit project een vervolg gegeven.
De ervaren sportduikers hebben vanaf het eerste moment namelijk erg enthousiast op de komst van Le Serpent gereageerd. Gezien de diepte waarop het schip uiteindelijk terecht is gekomen, miste de beginnende sportduiker echter een geschikt duikwrak in het Grevelingenmeer.
Om die reden heeft het projectteam besloten om - binnen de kaders van de oorspronkelijke projectdoelstelling en de beschikbare financiën - naar mogelijkheden te zoeken om alsnog een duikwrak voor beginnende sportduikers te realiseren. Deze zoektocht heeft uiteindelijk echter niet één, maar twee nieuwe duikwrakken opgeleverd!
Het gaat hier om De Rat, een ijzeren scheepscasco van veertien meter lang, en De Zeehond van negen meter lang. De schepen zijn op maandag 12 december 2011 op respectievelijk twaalf en tien meter diepte afgezonken, waardoor het zeer geschikte duikobjecten voor beginnende duikers zijn. Het thuisfront zal hier bovendien van kunnen meegenieten: via webcams zijn beelden vanaf De Rat te zien.
Top duiklocatie
"Het wrak van Scharendijke" ook bekend onder de naam "Le Serpent" is een prachtige duiklocatie.
Bekijk hier de spectaculaire trailer van aqua-vids.com - een samenwerking van Peter Baltus en Robert Hughan - met schitterende beelden van het transport en het opnieuw laten zinken van een betonnen wrak.
Duik links: Duiken in Zeeland Duikcursussen in Scharendijke Duikstekken in Scharendijke Wrakje Scharendijke greatestdivesites.scharendijke Betonnen wrak wordt duikobject Duikwrak Le Serpent
Duik clubs: Duikclubcrazydivers Die Tauchbasis duikclubhappybubbles gobio divers tsc-poseidon Duikclub Triton dvs-Staphorst duikschoolbrabant